Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Bemutatkozik a SZÖSZ


Mi a SZÖSZ?

Szeri Ökotanyák Szövetsége: az Alföld szívében, Szeren (Ópusztaszer és Pusztaszer környéke) megalapítottuk 2010-ben azt a szövetséget, mely az itt lévő „ökotanyák” gazdáit egységbe fogja. Tagjaink olyan lelkes emberek, tanyagazdák, családok, akik a természet szeretetére épülő, fenntartható életmódot választották. Az állandó egyirányú növekedés helyett a természetre jellemző körfolyamatok mintájára teremtjük meg szeretet terünket. Célunk, hogy vegyszermentesen, szelíd növényvédelem segítségével teljesen egészséges, növényeket neveljünk, a gazdaság részét képező állatokat minél szabadabban tartsuk, egészséges takarmánnyal tápláljuk.

A tanyák kialakításánál fontos az energiatakarékosság, így napkollektorral, napelemmel, sörkollektorral igyekszünk hőt és áramot termelni.

A víz is fontos kincs, ennek védelme, ésszerű felhasználása, tisztaságának megóvása szintén feladatunk (esővíz gyűjtés, száraz toalett, nádgyökérzónás szennyvíztisztítás…).

SZER - a táj, amiben élünk

Az Alföld még viszonylag érintetlen, természetes, mozaikos, végeláthatatlan pusztákkal, erdőkkel, tavakkal, kunhalmokkal tarkított – egykor gazdag – tanyavilága ad otthont a SZÖSZnek. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben és környékén a gazdag élővilág nyújt feltöltő élményeket, gyógynövényeket, és táplálékot is. A ma is létező tanyák között elszórtan, de nagy elszántsággal virágoznak kis tanyáink, gazdaságaink. Az élőfalvak közül egyedülállóan mi az Alföld szépségeit szeretnénk megélni, megőrizni, átadni másoknak is.

SZERETET - közösségünk

A természetes gazdálkodás mellett keressük a régi hagyományaink közül azokat, melyekkel azonosulni tudunk mai életünk során. A magyar néphagyományok gazdag tárháza kimeríthetetlen forrást jelent számunkra a népi gyógyászattól kezdve a népzenén, néptáncon át a még ma is élő pásztorhagyományokig. Közös ünnepeinket az évkör határozza meg, így a napfordulók, a farsang, a húsvét, a betlehemezés, regölés lassan újra élővé válik. A táj szent helyeit, a kunhalmokat szintén szeretnénk feléleszteni, megzengetni.

A közös munka erősíti közösségünket: kalákákkal segítjük egymást: vályogház tapasztása, kerítésépítés, közös befőzések.

A közösség számára fontos, hogy gyermekeink testi, lelki és szellemi fejlődését is biztonságban tudhassuk. Nagy kihívás számunkra egy családias tanyasi iskola megszervezése és fenntartása, de ezen munkálkodunk és reményeink szerint 2013 szeptemberben megnyitja kapuit.

SZERVEZET - gazdagságunk

A tanyai önellátó gazdálkodás a nagycsaládok hiánya és szükségleteinket meghaladó igényeink miatt aligha megvalósítható. A SZÖSZ ezt igyekszik pótolni a közösségi önellátás keretein belül, azaz csere-berélünk, amiben csak tudunk, közösen termesztünk gabonát (lovasszántástól a kézi aratásig).

Fontosnak tartjuk az emberek - főleg a gyerekek- kapcsolatát erősíteni a természettel. Ebben segít a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (VACKÖRTE), aminek keretein belül szervezünk táborokat gyerekeknek, lovas-szántás- és biogazda tanfolyamot, magbörzét; részt veszünk a falunapon, nyílt napot tartunk tanyáinkon.

A SZÖSZ tagjai igyekeznek olyan példát mutatni, ami egy hagyományokat tisztelő, természetet óvó és becsülő, aktív életet valósít meg.

Várjuk a hasonló életmódra vágyó, értékrendünkkel egyetértő fiatalokat és időseket szállóvendégként vagy önkéntesként, a legelszántabbakat pedig helykeresőként!

Elérhetőségünk: vackorte@gmail.com