Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Bemutatkozik a Nagyszékelyi KÖRTE


Közösségi Önellátásra Ráhangoló Tudatos Együttműködés

Olyan emberek vagyunk, akik együttműködünk az élet különböző területein, segítjük és támogatjuk egymást. A jelenleg mintegy 10 háztartást magába foglaló nagyszékelyi csoport nyitott: az csatlakozhat, aki egyetért alapelveinkkel; és időt, energiát szakít az aktív részvételre.

Közös álmunk, hogy természetközeli életformát valósítsunk meg egy jól működő, barátságos faluban, és lépéseket tegyünk a közösségi önellátás felé.

Természetközeli életforma

Portáinkon természetszerű, vegyszermentes zöldséges-gyümölcsös kertek kialakításán munkálkodunk, tájfajta megőrzéssel, gyógynövényekkel foglalkozunk, faiskolákat hozunk létre. Környezettudatosságra, hosszú távú fenntarthatóságra törekszünk. Fontos nekünk a víz, a föld, a levegő tisztasága, nagyra becsüljük a biológiai sokféleséget, az önszerveződő ökológiai rendszereket. Bár eltérő életutaink vannak, mindannyian érdeklődünk a kertészkedés iránt. Ezen a téren tapasztalataink mélysége különböző: vannak köztünk a növények nyelvét jól értő szakértők, és olyanok is, akik az első lépéseket teszik a kertben. Többen nagy sikerrel alkalmazzák a permakultúra módszereit, és néhányan elindultak a biodinamikus gazdálkodás szellemiségének irányába is.

Jól működő, barátságos falu

A közösség számunkra kiemelkedően fontos, hiszünk az emberi kapcsolatok erejében. Nem alkotunk a falu többi lakójától elkülönülő zárt csoportot. Mindenkivel a kapcsolódási pontokra fókuszálunk, keressük az összefogás lehetőségeit. Kezdeményezésünk egy olyan nyitott fórum, amely lehetőséget ad résztvevőinek arra, hogy ötleteik, elképzeléseik megvalósításához társakat találjanak. Gyakran veszünk részt a falu társadalmi életét színesítő, találkozásra módot adó programok szervezésében. Egymás világnézetét tiszteletben tartjuk. Minden évszakban egyszer összejövünk, hogy beszélgessünk és tervezzünk. Két levelezőlistánk működik: az egyik tagok, a másik tagok és helybéli szimpatizánsok számára.

Közösségi önellátás

Fontos célunk a nem megújuló energiaforrásokról való fokozatos leszakadás, minél nagyobb mértékű függetlenedés, helyi szintű együttműködéssel, ésszerű munkamegosztással. Az élet praktikus kérdéseire gyakran együtt keresünk és találunk kreatív közösségi megoldásokat. Nem elsősorban pénzben mérhető anyagi gazdagságra vágyunk, hanem egy kiteljesedett életre, valódi szükségleteinket kielégítő szerény életmód megvalósítására. Ehhez egyrészt merítünk őseink szellemi, lelki és tárgyi örökségéből, a modernizáció előtti földművelés, állattartás, kézművesség, gyógyítás módszereiből. Másrészt ismerkedünk a természettel összhangot kereső új rendszerekkel, fejlesztésekkel, találmányokkal is.

A hely

Nagyszékely dimbes-dombos tájon, Tolna megyében található zsáktelepülés. A falu sváb parasztházainak köszönhetően megőrizte a múlt század elejének varázslatos hangulatát. Jelenleg közel 500 ember él itt, köztük jelentős az elmúlt egy-két évtizedben ideköltözött fiatal családok száma. A településen óvoda és alsó tagozatos iskola is működik, a viszonylag kis létszám ellenére eddig évről évre sikerült megmenteni.


Kapcsolat:

A nekünk címzett leveleket a kortemag(kukac)googlegroups.com címre várjuk. Mindazon helybéliek számára, akik szimpatizálnak velünk, működtetünk egy levelezőlistát: nagyszekelyi_korte(kukac)googlegroups.com. Erre a listára falubéliek, kisszékelyiek, és hozzánk rendszeresen látogató önkéntesek feliratkozását várjuk.
Ha a fenti rövid ismertető alapján kedvet kapott meglátogatni minket, kérjük, az itt letölthető kérdőívet töltse ki, és egy rövid bemutatkozás kíséretében küldje el címünkre. Köszönjük!