Magyar Élőfalu Hálózat
NYITÓLAP
BEMUTATKOZNAK
AZ ÉLŐFALVAK
AKTUÁLIS PROGRAMOK
E-HÍRLEVELEK
MAGAZIN
FILM
BLOG
FACEBOOK
KAPCSOLAT


Támogatóink:

Ökotárs Alapítvány

Természetes Életmód Alapítvány Agostyán

Visnyeszéplaki
Faluvédő és
Közművelődési
Egyesület"Vidékfejlesztők Fóruma -
országos civil hálózat a
fenntartható fejlődésért"
projekt, a
Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás
programja támogatásával.

Gyűrűfű az ökofalu


Az OzoneNetwork saját gyártású dokumentumfilmje.

Szerkesztő-riporter: Kovásznai-Szász Réka, operatőr: Hámori Attila, technikus: Kuncz Tamás, vágó: Szekeres Dóra, grafikus: Bilics István, producer: Pálmai L. Ákos

Film az élőfalvakról


"Csak természetesen! ..., hogy életed valóban fenntartható legyen" címmel négyrészes film készült a magyarországi élőfalvakról.


A film a 4 évszak aspektusából, pillanatokat mutat be Visnyeszéplak, Gyűrűfű, Drávafok- Markóc, Agostyán, Ágoston-liget életéből.

A film a GEO-ÖKOFILM bevonásával készült- Hollós László szerkesztő, producer (Szerelmes földrajt, Príma díjas 2012) és csapatának közreműködésével. A Természetes Életmód Alapítvány (Labanc Györgyi ) szakmai irányításával, és Czumpf Attila ajánlásával.

„Akkor cselekszünk helyesen, ha a kétféle „szürkeállományunkat”, ami a fejünkben van, és a föld, amin járunk – arányosan műveljük” - Stefanovits P.

A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat a Duna TV-n bemutatásra kerülő Talpalatnyi zöld c. műsorában szeretnénk eljuttatni az érdeklődőkhöz és a döntéshozókhoz.

2006-ban hiánypótló céllal jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma). A Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresők sokasága miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához. Legfontosabb érdekünk lenne egy átgondolt, átfogó életmódváltás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az alapvető átláthatóság stb. elvei szerint kialakítandó, életmód-életvezetési program, benne lakóház, lakókörnyezet és földhasznosítási programmal, beleértve az értékteremtő kétkezi munka keltette jóérzések megtapasztalását is. Ennek során az „élménytársadalom” fizikailag és szakrálisan leszegényített vidéki, és a sokszoros függőségben, kiszolgáltatottságban lévő városi lakosságból kellene a mára már eltűnt „tájban élő”, vagy legalább a „tájat örökbe fogadó” embert újra teremteni. Az új életminőség megteremtéséhez az öngondoskodás képességének megszerzése is szükséges az elveszetett tudással, jártassággal, felelősségvállalással és hittel együtt. Ezek nélkül nem fog eljönni a minden ép érzékű ember érdeke szerint való természeti társadalmi béke. A megoldások között szerepel az „élet újraszövésének” kis lépésekből álló finom mintázatokat létrehozó programja.

Filmünk programja jó szívvel ajánlott az oktatás, a vidékfejlesztés, a városi környezet, a rehabilitáció döntéshozóinak, törvényi alkalmazóinak, példa értékű munkaanyagként, valamint továbbadható, és továbbfejleszthető mintaként.


Czumpf Attila


A "Csak természetesen..., hogy életünk valóban fenntartható legyen" című oktatófilm a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával készült.”A film megtekinthető itt:

1. rész


2. rész


3. rész


4. rész